037 121 107

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

13 Μαρτίου, 2014

 

Το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου τίμησε την Τασούλα Χατζητοφή

 

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα που γέμισε με μνήμες και θύμισες της Αμμοχώστου

το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου (ΛΕΑ) σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών  (ΚΟΓΕΕ) τίμησε και αναγόρευσε σε επίτιμο μέλος της την Τασούλα Γεωργίου-Χατζητοφή για τις επίπονες προσπάθειες και αγώνες της   για την ανεύρεση και επαναπατρισμό εκατοντάδων θησαυρών που εκλάπησαν από τις εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου. Η εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στις 12 Μαρτίου με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας, τέλεσε υπό την Προστασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λεμεσού κκ. Αθανασίου.

 

Η εκδήλωση ήταν μια «επιστροφή» στο σπίτι για την τιμώμενη καθώς, συμμαθητές και συμμαθήτριες, δάσκαλοι και καθηγητές από την Αμμόχωστο και τη Λεμεσό, παρευρέθηκαν στο ξενοδοχείο Μιραμάρε στη Λεμεσό για να την τιμήσουν.

 

Στην εκδήλωση μίλησε ο Επίσκοπος Τριμιθούντος Βασίλειος, ο οποίος είχε συνεργαστεί με την κα Χατζητοφή το 1997 στην επιχείρηση σύλληψης του τούρκου αρχαιοκάπηλου Αιντίν Ντικμέν και ανεύρεσης εκατοντάδων  κλαπέντων από τα κατεχόμενα έργα αρχαιολογικής και θρησκευτικής τέχνης. Ο ίδιος εξήρε την αποφασιστικότητα και τόλμη της  Τασούλας Χατζητοφή να βάλει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή της για τον επαναπατρισμό των κλεμμένων θησαυρών, των «παιδιών της» όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Η Τασούλα Χατζητοφή γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και φοίτησε στο γυμνάσιο Θηλέων. Έκανε μαθήματα παραδοσιακού χορού στο ΛΕΑ. Μετά την Τούρκικη εισβολή, πήγε για σπουδές στην Αγγλία και έπειτα στην Ολλανδία, όπου ζει από το 1980. Είναι επιχειρηματίας και ακτιβίστρια σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

«Η Τασούλα Χατζητοφή διετέλεσε Επίτιμη Πρόξενος της Κύπρου στην Ολλανδία από το 1986-1999 και αυτό είναι καθοριστικό στη ζωή της.» είπε στην ομιλία της η Κλαίρη Αγγελίδου, Πρόεδρος του ΛΕΑ. «Το 1995 ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ.Χρυσόστομος Α την διόρισε Επίτιμη Εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Κύπρου σε ζητήματα πολιτισμού και επαναπατρισμού θρησκευτικών θησαυρών από όλο τον κόσμο. Την εποχή εκείνη οι δρόμοι μας συναντώνται ,όταν κι εγώ έκανα προσπάθειες μέσον ΟΥΝΕΣΚΟ  και Υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης για καταγγελία της λεηλασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και επιστροφής των θησαυρών μας. Γνώρισα τους αγώνες της τις αγωνίες και τους κινδύνους που διέτρεχε   Από την σπείρα των αρχαιοκαπήλων. Τους αψηφούσε και προχωρούσε. Τη θαύμασα για την τόλμη της Ήταν συναισθηματικά δεμένη με τον τόπο της και όλη την  Παράδοση. »

Η Τασούλα Χατζητοφή μπορεί ναέχει διανύσει μια μεγάλη και επιτυχημένη–παρά τις δυσκολίες-πορεία στο διεθνή χώρο, ωστόσοο τόπος της, και δη η Αμμόχωστος,έχουν καθορίσει οριστικάτα βήματα και την ταυτότητά της. Η ίδια αισθάνεται πολύ πιο κοντά από τη γεωγραφική απόσταση που την χωρίζειαπό την Κύπρο.

«Όσα λεφτά και να κάνω, όσο ψηλά και να φτάσω, όσους τίτλους και τιμές να αποκτήσω, εγώ ξέρω ότι, είμαι μια Βαρωσιωτού, από την οδό Εσπερίδων 41 και μέχρι την τελευταία μου πνοή, θα πολεμώ για το δικαίωμα του κάθε πρόσφυγα να έχει την επιλογή να πάει σπίτι του» είπε η κα Χατζητοφή, προσθέτοντας πως «Η ξενιτειά δεν είναι εύκολη και δεν υπάρχουν δέντρα φορτωμένα με χρήματα για να τα μαζεύει όποιος πάει. Έχει μοναξιά, έχει στέρηση, σκληρή δουλειά και έχει συναγωνισμό και σκληρότητα.»

Η ίδια μίλησε για την ανάγκη να είμαστε ενωμένοι για να πετύχουμε το στόχο μας. Και αυτός δεν είναι άλλος είπε, από την ελευθερία της επιστροφής στα σπίτια μας. 


«Η ελευθερία σημαίνει διαφορετικά πράγματα στον καθένα μας και η πραγματική ελευθερία του ατόμου είναι η απελευθέρωση της σκέψεώς μας, έτσι ώστε να δεχόμαστε το κάθε συνάνθρωπό μας όπως είναι, και να ακούμε με σεβασμό τα δικά του πιστεύω, τα δικά του όνειρα, έστω και αν σε εμάς μοιάζουν βλακείες. Αυτό εστί δημοκρατία: ‘one man one vote, one man one voice,’ και αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου μας, διότι ποτέ δεν υπήρξε λύση του κυπριακού βασισμένη στην αρχή αυτή αλλά σε εθνική και θρησκευτική διαχώριση του Κυπριακού λαού μας.»

Όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τη φιλοξενία φέτος παιδιών από το ‘Ίδρυμα, Θεοτόκος και παιδιών πολυτέκνων οικογενειών.

Το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου ιδρύθηκε το 1930 από τη Μαρία Π. Ιωάννου. Είναι από τα πρώτα γυναικεία σωματεία της Κύπρου, με δημιουργική προσφορά στον πολιτισμό και την φιλανθρωπία με μεγάλη εθνική και κοινωνική δράση. Είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λυκείων Γυναικών από το1988 και έχει βραβευτεί για τη δράση του από την Ακαδημία  Αθηνών το 1987. Το Λύκειον Ελληνίδων συντηρεί την Παιδική Εξοχή από το 1932.

Η Κ.Ο.Γ.Ε.Ε. είναι πλήρες μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυναικών Eπιχειρηματιών Επαγγελματιών (Federation of Business and Professional Women International – BPW International) η οποία ιδρύθηκε το 1930 στην Ελβετία με πρωταρχικό στόχο τη στήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό τομέα.

—————