Παρουσίαση στην Αμερική του βιβλίου της Τασούλας Χατζητοφή

 

Σε περιοδεία στο Λος Άντζελες και Νέα Υόρκη παρουσιάστηκε το βιβλίο της Τασούλας Χατζητοφή «The Icon Hunter: A Refugee’s Quest to Reclaim Her Nation’s Stolen Heritage».

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 28 Ιανουαρίου και οργανώθηκε από το Hellenic University Club of Southern California (Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης και του Κέντρου Μεσαιωνικών και Αναγγενησιακών Σπουδών), τη χορηγία  του Κέντρου Σταύρος Νιάρχος (Stavros Niarchos Center for Hellenic Culture Initiative) και τη στήριξη του επίτιμου προξένου της Κύπρου Ανδρέα Κυπριανίδη.

Στο Μουσείο Fowler όπου έγινε η εκδήλωση παρευρέθηκαν πάνω από 300 προσκεκλημένοι, Κύπριοι και Έλληνες της διασποράς, φοιτητές και ξένοι επιστήμονες, πολιτικοί μεταξύ των οποίων ο Κυβερνήτης Μάικ Δουκάκης. Την Τασούλα Χατζητοφή παρουσίασε η αντιπρόεδρος του Hellenic University Club of SC, Γεωργία Σταυροπούλου η οποία ήταν και η εισηγήτρια της εκδήλωσης. O επίτιμος πρόξενος της Κύπρου στο Λος Αντζελες κ. Ανδρέας Κυριακίδης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ενώ ο καθηγητής του UCLA Dr. Sharon Gerstel και ο αντιπρόεδρος Hellenic University Club of Southern California μίλησαν στους παρευρισκόμενους για την κα Χατζητοφή και την αποστολή της μέσα από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα  Walk of Truth.

Η Τασούλα Χατζητοφή μίλησε για τη σχέση των εικόνων στην πίστη των ανθρώπων και πώς ο σημερινός εξτρεμισμός είναι μια μοντέρνα φόρμα της εικονομαχίας, θέματα τα οποία προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των φοιτητών.

Η δεύτερη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο Abril Books, Glendale, το βιβλιοπωλείο που ειδικεύεται σε εκδόσεις που αφορούν την Αρμένικη Πολιτιστική Κληρονομιά. Η εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών αρμενίων αλλά και προσωπικοτήτων από όλες τις χώρες. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν η Κύπρια μουσικός Αλέξια Βασιλείου. Το βιβλίο παρουσίασε ο ιδιοκτήτητης του βιβλιοπωλείου Arno Yeretzian. Ένας μεγάλος αριθμός αρμένιων δικηγόρων παρευρέθηκε στην εκδήλωση με τις ερωτήσεις να επικεντρώνονται στη διεκδίκηση κλεμμένων θησαυρών των Αρμενίων σε συνάρτηση με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Ακολούθησε στις 2 Φεβρουαρίου παρουσίαση του βιβλίου στο  Κέντρο Αρμενικών Σπουδών- Zohrab Information Center, το οποίο βρίσκεται το κέντρο του Μανχάταν. Κύριος ομιλητής ήταν ο  διευθυντής του, Father Daniel Findikyan,  ο οποίος ανέλυσε την αποστολή του ιδρύματος Walk of Truth και το όραμα της ιδρύτριας του Τασούλας Χατζητοφή για επαναπατρισμό των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών της Κύπρου και όλων των χωρών που υποφέρουν από παρόμοια προβλήματα.  Το κοινό με ερωτήσεις του επικεντρώθηκε στα θέματα ταυτότητα, το ρόλο των εικόνων στη ορθόδοξη θρησκεία και την πορεία της συγγραφέως από πρόσφυγας σε «κυνηγό εικόνων».

Το βιβλίο «The Icon Hunter: A Refugee’s Quest to Reclaim Her Nation’s Stolen Heritage» κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Pegasus. Θέμα του η  κλοπή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Το βιβλίο θεωρείται από τον ίδιο τον εκδοτικό οίκο, μοναδικό στο είδος του γιατί για πρώτη φορά γράφεται από μια συγγραφέα, η οποία είναι την ίδια στιγμή και πρόσφυγας και μετανάστης. Οπότε το βιβλίο δεν αποτελεί απλώς καταγραφή μιας ακόμα πολιτιστικής καταστροφής. Πρόκειται για τη βιωματική εμπειρία μιας Icon Hunter σε αναζήτησης της ταυτότητας της. Μιας γυναίκας που έχασε τα πάντα και αγωνίζεται με θρησκευτική ευλάβεια να εντοπίσει και να επανατοποθετήσει τις εικόνες πίσω στο εικονοστάσι της ζωής της. Να επαναφέρει πίσω την κάθε ψηφίδα που χάθηκε από το ψηφιδωτό του είναι της.

Το βιβλίο ήδη μεταφράζεται ελληνικά και αναμένονται μεταφράσεις στα τουρκικά, αραβικά και σε άλλες γλώσσες.

 

Πηγή: Politis