Εκδήλωση για τους χαμένους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο Λύκειο Αγίου Νεοφύτου

 

Πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου στο Λύκειο Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο εκδήλωση κατά την οποία η Τασούλα Χατζητοφή, ιδρύτρια του Walk of Truth, συνάντησε τους μαθητές και τους μίλησε για το έργο της στην προσπάθεια καταπολέμησης του παράνομου λαθρεμπορίου έργων τέχνης. Η κ. Χατζητοφή προσκλήθηκε να δώσει διάλεξη στους μαθητές από τη διευθύντρια του σχολείου κ. Γεωργούλα Φλουρή και την φιλόλογο κ. Νατάσα Αριστοδήμου.

Η αφορμή για την πρόσκληση δόθηκε όταν στο μάθημα ιστορίας έγινε αναφορά στα ψηφιδωτά της Κανακαριάς και η καθηγήτρια ζήτησε από τους μαθητές να ετοιμάσουν μια παρουσίαση για το θέμα, συνδέοντας το με παλιά συνέντευξη της Τασούλας Χατζητοφή.

Η Άντρια Μιχαήλ κατάφερε, με τη μικρή αλλά τόσο εύστοχη έρευνά της, να εμπνεύσει και να συγκινήσει τους άλλους μαθητές, που ζήτησαν από την καθηγήτριά τους να επικοινωνήσει με την κ. Χατζητοφή και να την προσκαλέσει στο σχολείο. Παρόλο που τους φαινόταν δύσκολο να έρθει από την Ολλανδία για να αφιερώσει λίγο από τον χρόνο της για μερικές μαθητές στην Πάφο, η κ. Τασούλα ανταποκρίθηκε θετικά. Οι μαθητές, όπως οι ίδιοι ανέφεραν, ένιωσαν πολύ τυχεροί που είχαν την ευκαιρία να της μιλήσουν από κοντά.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν γύρω στους 200 μαθητές Α΄, Β’ και Γ΄ Λυκείου, αρκετοί από τους οποίους έχουν επιλέξει Κλασική Κατεύθυνση, από διαφορετικά σχολεία της Πάφου και οι οποίοι την δέχτηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, υποβάλλοντας της ερωτήσεις γύρω από τη δράση της και τους αγώνες της για επαναπατρισμό κλεμμένων θησαυρών από τα κατεχόμενα και διακίνηση τους στη διεθνή αγορά τέχνης.

Την κ. Χατζητοφή καλωσόρισε η διευθύντρια του Λυκείου Γεωργούλα Φλουρή, ενώ παρουσίαση της ομιλήτριας έκανε η Βοηθός Διευθύντρια – Συντονίστρια για τα φιλολογικά μαθήματα Σωτηρούλα Στεφάνου.  Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η μαθήτρια του ΒΣ1 Φωτεινή Κούλουμου.

Στην ομιλία της, η Τασούλα μοιράστηκε την ιστορία του ταξιδιού της, τις περιπέτειες που σχετίζονται με την υπόθεση του Μονάχου, μίλησε για τον ρόλο των εικόνων στους ορθόδοξους χριστιανούς. Τόνισε τον ρόλο των οικογενειακών και πατροπαράδοτων αξιών, των ονείρων και των σκοπών στη ζωή. Οι μαθητές ήταν πολύ προσηλωμένοι και κατά τη διάρκεια της διάλεξης άκουγαν την κ. Τασούλα με μεγάλο ενδιαφέρον. Μετά τη διάλεξη έγινε ένας αρκετά μακρύς διάλογος μεταξύ της κ. Τασούλας και των μαθητών. Οι μαθητές κυριολεκτικά την βομβάρδιζαν με ερωτήσεις θέλοντας να μάθουν πώς κατάφερε να φέρει εις πέρας ένα τόσο δύσκολο και επικίνδυνο έργο. Η κ. Τασούλα Χατζητοφή μίλησε στα παιδιά μέσα από την καρδιά της, για τις αξίες της οικογένειας της, οι οποίες την συνόδευαν όταν αναγκάστηκε να πάει στο εξωτερικό μετά την εισβολή. Τους μίλησε για τις μέρες του πολέμου όπως τις έζησε στην Αμμόχωστο και πώς αυτές καθόρισαν τη ζωή της. Όταν την ρώτησαν ποιος είναι ο τίτλος που θα έδινε η ίδια στον εαυτό της η ίδια είπε στα παιδιά ότι ο τίτλος που την ταιριάζει περισσότερο είναι «η Βαρωσιωτού», επειδή αυτή η Βαρωσιωτού θα συνεχίσει να επαναπατρίζει τους κλεμμένους θησαυρούς μέχρι να μπορέσει και η ίδια να επιστρέψει στον τόπο της.

Τους μίλησε επίσης για το δίκτυο εθελοντών του Walk of Truth τους Παρατηρητές Πολιτιστικού Εγκλήματος (Cultural Crime Watchers) και τους υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει σύντομα για να διερευνήσει τρόπους συνεργασίας του ιδρύματος με το σχολείο τους.

Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί πρόσφεραν στην Τασούλα Χατζητοφή ένα ασημένιο κλαδί ελιάς- σύμβολο της Κύπρου- ένα καλάθι γεμάτο κυπριακά εδέσματα μαζί με την έρευνα- παρουσίαση της μαθήτριας για το έργο της και ένα μικρό ψηφιδωτό που έφτιαξε η μαθήτρια του ΒΣ1 Αλεξάνδρα Μαλιετζή. Εκπροσωπώντας τους μαθητές του ΒΣ1, του τμήματος που πρωτοστάτησε στο να προσκληθεί η κ. Τασούλα, η μαθήτρια Άντρια Μιχαήλ την ευχαρίστησε από καρδιάς, εκφράζοντας την αγάπη και τη συγκίνηση όλων.

Πηγή: Paphos Press